Som enskild näringsidkare kan du göra skatteavdrag för kostnader för att förvärva och bibehålla intäkter, dvs kostnader som är nödvändiga för att du ska kunna tjäna pengar på din verksamhet. Med det sagt, kan du inte göra avdrag för privata levnadskostnader i din enskilda firma.
Avdrag direkt eller genom årliga avskrivningar
En direkt avdragsgill utgift är en utgift som du i sin helhet får dra i inkomstdeklarationen för det år utgiften uppstod. Det gäller för utgifter för inköp av saker som ”förbrukas” relativt snabbt och inte för t ex maskiner eller annat som är tänkta att finnas i verksamheten under en längre tid.
Utgifter för tillgångar som ska finnas kvar i din enskilda firma under ett antal år (så kallade inventarier) får du normalt inte dra av direkt, utan avdraget ska fördelas på de år du kommer ha nytta av tillgången. Om du beräknar inventariets nyttjandeperiod till fyra år gör du normalt avdrag med 25% (100/4) per år. Detta kallas årlig avskrivning.
Förbrukningsinventarier får du dra av direkt
Så kallade förbrukningsinventarier är inventarier med ett lågt värde och/eller en kort nyttjandeperiod. Förbrukningsinventarier skrivs inte av genom årlig avskrivning utan får dras av direkt.
Det finns två typer av förbrukningsinventarier:
- Korttidsinventarier = inventarier som du beräknar har en nyttjandeperiod på högst tre år
- Inventarier av mindre värde
Med inventarier av mindre värde avses tillgångar som har ett anskaffningsvärde som understiger ett halvt prisbasbelopp kr (exklusive moms). Det betyder att utgifter för inventarier som kostar mindre än 28 650 kr får dras av direkt under inkomståret 2024.
Full koll på alla avdrag i enskild firma
Skatteverket har ett fylligt avdragslexikon där du kan se vad som gäller för olika typer av avdrag i enskild firma.
Vill du lägga din tid på att jobba med och utveckla din verksamhet istället för att leta skatteavdrag? Bli kund hos oss på Slipp Redovisning! Vi har koll på vilka avdrag du har möjlighet att utnyttja i din enskilda firma och säkerställer att du betalar rätt skatt.