Avtal om andrahandsuthyrning

Pris: 599 kr

Beställ avtal idag!

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig, går igenom några frågor och upprättar avtalet.

Vi förenklar ditt företagande!

Avtal om andrahandsuthyrning

– skapa ett eget hyresavtal

Upprätta ett avtal om andrahandsuthyrning för att undvika onödiga tvister med din hyresgäst och din hyresvärd.

När behöver du ett hyresavtal för andrahandsuthyrning?

Om du hyr en lokal men av någon anledning inte kan utnyttja den i sin helhet, kan du eventuellt överväga att hyra ut hela eller delar av lokalen i andra hand. Hyreskontraktet mellan dig och ursprungliga hyresvärden kommer fortfarande att gälla, men för att reglera förhållandet mellan dig och den som hyr i andra hand bör du upprätta ett specifikt hyresavtal för andrahandsuthyrning.

Samtycke från den ursprungliga hyresvärden krävs vanligtvis för att få hyra ut hela lokalen i andra hand. Det är dock inte nödvändigt om du bara hyr ut en del av lokalen (en partiell andrahandsupplåtelse), förutsatt att detta inte orsakar den ursprungliga hyresvärden skada. Ett exempel på sådant “skada” kan vara om andrahandshyresgästen stör eller om lokalen används på ett sätt som inte överensstämmer med det ursprungliga hyresavtalet (till exempel om lokalen används som restaurang istället för gym). Om den ursprungliga hyresvärden nekar samtycke kan du ansöka om tillstånd hos Hyresnämnden, och om du har goda skäl (till exempel sjukdom som hindrar dig från att använda lokalen som avsett) kan du få rätt att hyra ut lokalen i andra hand.

Viktigt att tänka på

  • Det är lämpligt att begära någon form av säkerhet från andrahandshyresgästen för att skydda dig om denne inte följer lokalförvaltningsreglerna, till exempel genom att orsaka skador.
  • De rättigheter och skyldigheter som följer av det ursprungliga hyreskontraktet kan inte frångås i andrahandskontraktet och måste speglas i detta. Till exempel styr det ursprungliga kontraktet hur lokalen får användas och krav på lokalvård.
  • Ett korrekt utformat hyresavtal mellan dig och den andrahandshyresgästen är avgörande. Det bör även reglera det indirekta besittningsskyddet som andrahandshyresgästen har.

Beskrivning

Om du hyr en lokal men av någon anledning inte kan utnyttja den i sin helhet, kan du eventuellt hyra ut hela eller delar av lokalen i andra hand. Hyreskontraktet mellan dig och ursprungliga hyresvärden kommer fortfarande att gälla, men för att reglera förhållandet mellan dig och den som hyr i andra hand bör du upprätta ett specifikt hyresavtal för andrahandsuthyrningen. De rättigheter och skyldigheter som följer av det ursprungliga hyreskontraktet kan inte frångås i andrahandskontraktet och måste återspeglas i detta. Vanligtvis krävs det samtycke från den ursprungliga hyresvärden för att få hyra ut hela lokalen i andra hand, men det är inte nödvändigt om du bara hyr ut en del av lokalen (en partiell andrahandsupplåtelse), förutsatt att detta inte orsakar något skada för den ursprungliga hyresvärden. Om den ursprungliga hyresvärden nekar samtycke kan du ansöka om tillstånd hos Hyresnämnden, och om du har goda skäl (till exempel sjukdom som hindrar dig från att använda lokalen som avsett) kan du få rätt att hyra ut lokalen i andra hand. För att undvika framtida tvister och säkerställa en smidig andrahandsuthyrning är det viktigt att skapa ett fullständigt och korrekt hyresavtal.  Skapa ett eget hyresavtal för andrahandsuthyrning idag och se till att din uthyrning av lokalen sker enligt gällande lagar och bestämmelser.

Kontakta Joakim för att hitta bästa lösningen för ditt företag

Redovisningsbyrå

Så fungerar det!

När du har beställt avtalet kontaktar vi dig och ställer några frågor. Därefter levererar vi det färdiga avtalet till dig inom 24 timmar

Boka gratis coachingmöte

Boka ett gratis 30 min möte med en erfaren affärsjurist. Du väljer vilket rättsområde din fråga gäller och bokar en tid i direkt när det passar dig. Alla möten sker via video eller telefon.

Ställ en juridisk fråga

Du får en utredning inom 5 arbetsdagar från vår samarbetspartners affärsjurister, helt gratis. Alla frågor besvaras inom affärsjuridikens område, med undantag från skatterätt.

Våra artiklar om Juridik

– Läs mer om ekonomi och redovisning

Beställ avtal idag!

Vi förenklar ditt företagande!

Fast pris från 695 kr/mån

En smartare redovisningsbyrå som jobbar digitalt med din bokföring

Vi förenklar ditt företagande!

Kontakta mig!

En smartare redovisningsbyrå som jobbar digitalt med din bokföring

Vi förenklar ditt företagande!